Chlebek bananowy z polewą z masła orzechowego

 Chlebek bananowy z polewą z masła orzechowego - banana bread with peanut butter glaze

Chlebek bananowy z grubą warstwą polewy z masła orzechowego. Oczywiście można zrobić cieńszą, ale po co :) Polewa nie tworzy twardej skorupki, ale raczej przypomina ciągnącą krówkę. Do tego ciasto, które możemy szybko przygotować bez miksera. Bardzo polecam.

Składniki na ciasto (keksówka 25 x 10 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
- 120 g cukru
- 40 g miękkiego masła
- 2 małe jajka
- 40 g śmietany
- 8 g kakao

Masło i cukier mieszamy dokładnie trzepaczką, dodajemy jajka i dalej mieszamy aż powstanie coś w rodzaju kogla-mogla. Następnie wsypujemy mąkę, sól, sodę, śmietanę, banany i dokładnie łączymy.
Z powstałego ciasta odkładamy mniej więcej 5 łyżek masy i dodajemy do niej kakao.
Do keksówki, wysmarowanej masłem i obsypanej kakao, wylewamy w pierwszej kolejności masę jasną, a na wierzch masę ciemną. Za pomocą noża robimy w cieście esy-floresy.
Pieczemy w temperaturze 175 st. przez około 50-60 minut.

Składniki na polewę:
- 120 g masła orzechowego
- ok. 10 łyżek mleka
- 2 płaskie łyżki cukru pudru

Na małym ogniu podgrzewamy masło orzechowe i mleko. Dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Od razu smarujemy wystudzone ciasto. Polewa wychodzi dosyć gęsta, więc jeśli ktoś woli płynną, to powinien użyć mniej masła orzechowego.

Smacznego :)

Chlebek bananowy - banana bread with peanut butter glaze

Chlebek bananowy - banana bread with peanut butter glaze

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...