Tort truskawkowy z żelkami

Strawberry cake
Ten tort mial wyglądać zupełnie inaczej. Zrobiłam go na urodziny Syna, który zażyczył sobie żółty tort z pomarańczową i białą polewą, jednak ta ostatnia nie udała się tak jak powinna i powstało to :) W sumie to wyszło lepiej niż pierwotnie planowałam. Improwizacja to moje drugie imię! :D
Jest trochę czasochłonny, ale końcowy smak jest tego wart.

Składniki na biszkopt(2 tortownice o średnicy 18 cm):
-  5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
(przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com) 
Białka ubić na sztywno, a następnie ciągle ubijając dodawać po trochę cukru. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w 180°C przez około 25-30 minut (aż patyczek wbity w biszkopt będzie suchy). Po wyjęciu z piekarnika upuścić tortownicę na podłogę. Pozostawić do ostudzenia.
Każdy biszkopt przekroić na dwie części.

Składniki na bezy (jedna cała blacha):
- 80 g białek jaj (3 małe jajka)
- 160 g cukru
- niebieski barwnik spożywczy
Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać po trochę cukru. Na koniec dodać barwnik spożywczy.
Suszyć w temperaturze 90°C przez 2-3 godziny.

Składniki na galaretkę truskawkową:
- 400 g mrożonych truskawek
- 3 łyżki cukru (do smaku)
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 8 g żelatyny
Żelatynę namoczyć  w zimnej wodzie i odstawić. Truskawki pociąć na małe kawałki i wymieszać z cukrem, a następnie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.

Składniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 660 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku
- żółty barwnik spożywczy
Mascarpone i śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Odłożyć 5-6 łyżek kremu do oddzielnej miseczki i dodać żelki i/lub kawałki czekolady.
Odłożyć następne 6 łyżek kremu do następnej miseczki i wmieszać schłodzoną galaretkę truskawkową.
Do pozostałego kremu dodać żółty barwnik spożywczy.


Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- pomarańczowy barwnik spożywczy

Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Dodać barwnik spożywczy i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.

Składanie tortu:
Pierwszy blat przełożyć kremem truskawkowym, następny kremem z żelkami, a ostatni ponownie truskawkowym. Całość obłożyć żółtym kremem.
Na wierzch i boki tortu wylać pomarańczową polewę. Nie musimy robić tego dokładnie. Szpatułką lub nożem rozetrzeć polewę na boku ruchem poziomym.
Kilka bez kruszymy i obkładamy nimi boki tortu.

Strawberry cakeStrawberry cakeStrawberry cake

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...