Lemon curd - cytrynowy krem
Lemon curd to przepyszny słodko-kwaśny krem. Co roku przygotowuję go na swoje urodziny i wykorzystuję do wypieków. W sumie nie wiem dlaczego tylko raz w roku, bo jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Postaram się częściej ;)
Przepis na krem pochodzi z książki Nigelli Lawson "How to be a domestic goddess" z tym, że w oryginale jest to przepis na krem z marakują, którą zastąpiłam cytryną. W porównaniu do innych przepisów na lemon curd, ten wydaje mi się najbardziej "stabilny". Baaardzo polecam.
Składniki na krem (słoiczek 350 ml):
- 100 g masła
- 150 g cukru drobnego
- 2 duże żółtka
- 2 duże jajka
- sok i skórka z 2 dużych cytryn
Jajka, cukier, skórkę i sok z cytryn wymieszać.
W emaliowanym rondelku z grubszym dnem rozpuścić masło i dodać wcześniej przygotowaną masę. Mieszać ciągle na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje.
Po zdjęciu z palnika przetrzeć krem przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała kremu. Po ostudzeniu przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce.
Drobna uwaga: do przyrządzania lemon curd najlepiej NIE używać metalowych naczyń, ponieważ gotowy krem będzie mieć metaliczny posmak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz