Tort szachownica z kremem budyniowym

Tort szachownica z kremem budyniowym - checkerboard cake

Bardzo smaczny tort z klasyczną masą budyniową i borówkami. Przygotowałam go na chrzest Córki, a ponieważ zapowiadano upały, nie chciałam robić niczego z masą śmietanową. Nie wytrzymałaby zbyt długo poza lodówką. Budyniowa okazała się w sam raz. Nie za słodka i ciężka jak masa maślana, ale na tyle stabilna, żeby wytrzymać te 2-3 godziny w wyższej temperaturze. Po ukrojeniu kawałka tortu ukazuje się szachownica - u mnie biało-różowa w wersji minimum (tylko dwa blaty). Wspaniale smakuje i wygląda. Naprawdę bardzo polecam :)

Składniki na jasny biszkopt genueński (tortownica 24 cm):
- 5 jajek (pół godziny przed ubijaniem umieścić je w garnku z ciepłą wodą)
- 130 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 35 g masła (rozpuszczone i przestudzone)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ubić jajka razem z cukrem i ekstraktem na bardzo puszystą masę. Następnie, ciągle ubijając, wlewać cienką strużką lekko ciepłe masło.
Wyłączyć mikser i łyżką bardzo delikatnie wmieszać przesianą mąkę (dodawać partiami). Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki).
Piec ok. 30 minut w temp. 175 stopni do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika upuścić na ziemię z wysokości 30 cm i odstawić do ostudzenia.

Przepis na biszkopt pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Składniki na różowy biszkopt (tortownica 24 cm):
- jak wyżej + barwnik spożywczy rozpuszczony w ekstrakcie

Powtórzyć czynności jak dla jasnego biszkoptu.

Ponieważ biszkopt wychodzi wysoki, możemy przekroić go na dwie części. W moim torcie jednak tego nie robiłam.
Po wystudzeniu przystępujemy do zrobienia szachownicy. Kładziemy jeden biszkopt na drugi (pomiędzy wkładamy papier do pieczenia, aby się nie skleiły) i wycinamy nożem okręgi. Ja wykorzystałam do tego dwa talerzyki o średnicy 8 cm i 16 cm, aby ciąć w miarę równo.
Najpierw na środku kładziemy delikatnie większy i kroimy nożem dookoła. Następnie przykładamy mniejszy talerzyk i znowu kroimy. Delikatnie rozdzielamy kawałki i składamy blat na nowo układając kolorowe okręgi naprzemiennie.

Tort szachownica z kremem budyniowym - checkerboard cake

Masa budyniowa:

- 750 ml zimnego mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 4 żółtka
- 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła miękkiego
- ewentualnie cukier puder
- borówki amerykańskie

Do połowy podanej ilości mleka dodajemy masło i podgrzewamy. Do drugiej dodajemy resztę składników i mieszamy, a następnie dodajemy do gorącego mleka. Cały czas mieszając, czekamy aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy budyń folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni. Odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Jeśli budyń jest wg nas za mało słodki, możemy teraz dodać cukru pudru. Następnie, po łyżce, dodajemy budyń i dalej ucieramy. Ważne, aby budyń i masło miały taką samą temperaturę.
Gdy masa jest gotowa, smarujemy dolny blat i układamy borówki (ilość wg uznania). Przykrywamy drugim blatem i całość smarujemy cienką warstwą kremu po to, aby złapać wszelkie okruchy. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy tort i smarujemy resztą kremu, wyrównujemy.

Składniki na masę maślaną do dekoracji:
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- różowy i niebieski barwnik spożywczy (u mnie w proszku)

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Barwniki w proszku rozpuszczamy w ekstrakcie i dodajemy stopniowo do masy, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Tylką gwiazdką dekorujemy górę tortu, a u dołu robimy pasek tylką z płaską końcówką. W środku każdego "kwiatka" możemy umieścić kolorową cukrową kuleczkę.

Tort szachownica z kremem budyniowym - checkerboard cake


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...