Odrywane bułeczki czosnkowe
Te odrywane bułeczki doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Są bardzo miękkie, maślane i czosnkowe. Najlepsze jeszcze ciepłe :)
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki bazylii
- 550-600 g mąki pszennej
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
Dodatkowo do posmarowania bułeczek:
- pół łyżki masła
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Z drożdży, cukru i mleka przygotować rozczyn. Po 15 minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Powinno być dość luźne i lekko klejące. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie uformować bułki i ułożyć je w formie tak, aby się mniej więcej stykały. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 20-30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki piec ok. 25 minut, aż się przyrumienią, a wbity patyczek będzie suchy.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki roztopionym masłem wymieszanym z czosnkiem granulowanym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz