Pomarańczowe babeczki - łódki

Pomarańczowe babeczki - łódki

Przepis na pomarańczowe babeczki znalazłam już jakiś czas temu na stronie Arabeski Waniliowej. Są bardzo łatwe do przygotowania, a do tego pięknie pachną i są mięciutkie. Udają się za każdym razem :) Trochę zmodyfikowałam przepis do własnych potrzeb.
Tym razem babeczki są udekorowane łódkami z galaretek i żelków, pływających w morzu z bitej śmietany. Bardzo szybki i prosty sposób na ładną dekorację ;) Polecam.

 Składniki na babeczki (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 80 ml oleju
- 2 jajka

Mąkę, proszek i sodę przesiać razem. Dodać szczyptę soli, cukier i wymieszać. Do miski ze składnikami suchymi zetrzeć skórkę z pomarańczy.
Sok z pomarańczy wycisnąć do szklanki i uzupełnić wodą tak, by całość sięgała 2/3 wysokości szklanki. Przelać zawartość do suchych składników. Dodać olej i jajka. Wymieszać mikserem lub łyżką do połączenia składników.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Składniki na dekorację:
- 180 ml kremówki 30% lub 36%
- niebieski barwnik spożywczy
- cukier puder do smaku
- galaretki i żelki
- wykałaczki

Korpus łódki jest wykonany z galaretki w cukrze (takiej sprzedawanej w podłużnych bloczkach - pokroiłam go na grubsze plasterki).
Do każdej babeczki potrzebne są dwie wykałaczki. Najpierw przy pomocy jednej, mocujemy korpus do babeczki. Następnie na drugą nabijamy żagielek z żelków i wbijamy w galaretkę.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i barwnik. Wyciskamy na babeczki robiąc fale (użyłam do tego małej tylki do robienia płatków).

Smacznego :)

Pomarańczowe babeczki - łódki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...