Tort malinowy z kwiatowym wieńcem

Tort malinowy z kwiatowym wieńcem

Przyznam się, że pierwszy raz miałam do czynienia z masą maślaną w takim zakresie (nie licząc małych ilości, które przygotowywałam pod masy plastyczne). I choć sama Jubilatka, jak i reszta rodziny należą do tych słodkolubnych, to muszę przyznać, że tort był dla nas aż zaaa słodki :) Dlatego poniżej z premedytacją podaję przepis na masę ze śmietany kremówki (do przełożenia blatów), pomimo tego, że tort na zdjęciach jest przełożony malinową masą maślaną.
Tort malinowy z kwiatowym wieńcem

Składniki na biszkopt (tortownica 23 cm):
- 5 jajek (oddzielić białka od żółtek)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (ciaglę ubijając). Następnie dodać żółtka, jedno po drugim.
Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać. Nie za długo - tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Tortownicę z gorącym ciastem wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. pół metra upuścić na podłogę lub blat. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Następnie przekroić na dwa lub trzy blaty.
(źródło: mojewypieki.com)

Składniki na malinową masę do przełożenia blatów:
(w moim przypadku biszkopt podzieliłam na dwie części i przełożyłam jedną warstwą kremu)
- 130 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- dżem malinowy

Schłodzoną kremówkę i mascarpone ubić razem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy masa zgęstnieje, dodawać dżem malinowy po jednej łyżce, aż do uzyskania pożądanego smaku. Uważajcie, żeby nie dodać go za dużo, by konsystencja masy nie zrobiła się zbyt rzadka.

Składniki na masę do obłożenia tortu:
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (w moim przypadku niebieski)

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać barwnik, aż do uzyskania odpowiedniego koloru.

Składniki na róże:
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1-2 łyżki mleka
- barwniki spożywcze

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Następnie dodajemy mleko.
Gotową masę dzielimy na tyle części, ile chcemy mieć kolorów i do każdej dodajemy barwnik. Za pomocą tylki z płaską końcówką (lub końcówką do płatków) wyciskamy róże i odkładamy je do lodówki. Gdy stwardnieją, układamy je na torcie, a pomiędzy nimi wyciskamy listki oraz małe kwiatki przy użyciu tylki w kształcie gwiazdki.

Smacznego :)

Tort malinowy z kwiatowym wieńcem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...