Jak przygotować kolorowy cukier do dekoracji?
Będziemy potrzebować jedynie:
-cukru (użyłam grubego cukru kryształu)
- barwników spożywczych
Przygotowujemy tyle woreczków foliowych, ile chcemy mieć kolorów. Do każdego wsypujemy taką ilość cukru, jaka nam odpowiada.
Jeśli mamy barwniki w płynie lub w żelu, dodajemy je bezpośrednio do każdego woreczka. Jeśli jednak mamy barwnik w proszku, rozpuśćmy go najpierw w niecałej łyżeczce ekstraktu waniliowego lub innego alkoholu.
Do każdego woreczka dodajemy niewielką ilość barwnika. Następnie dokładnie mieszamy zawartość torebek foliowych, aż barwnik pokryje wszystkie kryształki. Jeśli chcemy bardziej intensywne kolory, dodajemy jeszcze barwnik (lepiej dodawać po trochę, aż uzyskamy pożądany efekt). Miejcie na uwadze, że po wysuszeniu w piekarniku, kolory staną się troszkę jaśniejsze.
Teraz musimy wysypać ostrożnie zawartość torebek na umieszczony na blaszce papier do pieczenia. W moim przypadku (cztery kolory) wycięłam cztery pasy z papieru i ułożyłam obok siebie. Rozmieszczamy cukier w miarę równomiernie.
Umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 50 stopni na ok. 10 minut. Po wyjęciu rozbijamy powstałe grudki ręką, nożem albo wałkiem i przesypujemy cukier do pojemniczków.
Powodzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz