Jak przygotować kolorowy cukier do dekoracji?

kolorowy cukier do dekoracji-sparkling sugar diy

Nie ma chyba nic prostszego i szybszego :) Gdy zaistnieje potrzeba udekorowania naszych wypieków, przygotowanie ozdobnego cukru zajmie nam mniej czasu niż wyprawa do sklepu. Nie wspominając już o tym,że taka własnoręcznie przygotowana ozdoba jest o wiele tańsza niż ta sklepowa. W wolnej chwili możemy sporządzić większą ilość w dowolnych kolorach i przechowywać ją w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Polecam!

Będziemy potrzebować jedynie:
-cukru (użyłam grubego cukru kryształu)
- barwników spożywczych

Przygotowujemy tyle woreczków foliowych, ile chcemy mieć kolorów. Do każdego wsypujemy taką ilość cukru, jaka nam odpowiada.
Jeśli mamy barwniki w płynie lub w żelu, dodajemy je bezpośrednio do każdego woreczka. Jeśli jednak mamy barwnik w proszku, rozpuśćmy go najpierw w niecałej łyżeczce ekstraktu waniliowego lub innego alkoholu.
Do każdego woreczka dodajemy niewielką ilość barwnika. Następnie dokładnie mieszamy zawartość torebek foliowych, aż barwnik pokryje wszystkie kryształki. Jeśli chcemy bardziej intensywne kolory, dodajemy jeszcze barwnik (lepiej dodawać po trochę, aż uzyskamy pożądany efekt). Miejcie na uwadze, że po wysuszeniu w piekarniku, kolory staną się troszkę jaśniejsze.

kolorowy cukier do dekoracji-sparkling sugar diy

Teraz musimy wysypać ostrożnie zawartość torebek na umieszczony na blaszce papier do pieczenia. W moim przypadku (cztery kolory) wycięłam cztery pasy z papieru i ułożyłam obok siebie. Rozmieszczamy cukier w miarę równomiernie.

kolorowy cukier do dekoracji-sparkling sugar diy

Umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 50 stopni na ok. 10 minut. Po wyjęciu rozbijamy powstałe grudki ręką, nożem albo wałkiem i przesypujemy cukier do pojemniczków.
Powodzenia :)

kolorowy cukier do dekoracji-sparkling sugar diy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...