Czekoladowe babeczki z kurczaczkami

Czekoladowe babeczki z kurczaczkami

Napisałam babeczki, chociaż bliżej im pewnie do brownie. Bardzo czekoladowe i wilgotne ciasto. Na drugi dzień tak samo dobre, jak zaraz po upieczeniu. W dodatku dekoracja w sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Bardzo polecam!

Składniki na babeczki:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 115 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 95 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli

Masło rozpuścić razem z czekoladą i kakao. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Następnie, dokładnie mieszając, dodawać jajka jedno po drugim.
Na koniec przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Masę rozdzielić do 12 foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 20-25 minut.

Składniki na krem:
- 200 g mascarpone
- 150 g śmietanki 30%
- cukier puder do smaku
żółty barwnik

Dodatkowo:
- perełki cukrowe
- pomarańczowe żelki

Miksujemy śmietankę z mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder, żółty barwnik i dalej miksujemy, aż do uzyskania sztywnej masy.
Gotową przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy kurczaczki. Oczka robimy z perełek, a żelków wykrajamy nożem paseczki, z których następnie robimy dzióbki i nóżki.
Czekoladowe babeczki z kurczaczkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...